Zákonné pojištění vozidel

06.06.2011 18:46

Na našich silnicích každý dne přibývají nová a nová vozidla a cesta po vozovce je tak čím dál více riskantní. K tomu, abychom se vyhnuli placení škod v případě nehody slouží právě zákonné pojištění vozidel.

Toto pojištění, někdy také nazývané povinné ručení, si musí zřídit každý z vlastníků vozidla ještě předtím, než se svým vozem vjede na vozovku. V případě, že tak neučiní může zaplatit sankce a pokuty, navíc v případě nehody nemá žádné pojištění, které by hradilo způsobené škody.

Podle zákona je zákonné pojištěné vozidel povinné, zákony ovšem neurčují, kde si má majitel vozidlo pojistit. Každý z řidičů má tedy si tedy může vybrat pojišťovnu, kde si povinné ručení zřídí. Povinné ručení dnes nabízí snad každá z našich pojišťoven a proto je výběr dostatečně široký. Co každého řidiče ale jistě zajímá je ceny, kterou bude muset za povinné ručení zaplatit.

Cenu zákonného pojištění vozidel určuje několik faktorů. Jednak je to samozřejmě pojišťovna, u které si pojištění zřizujeme, a jednak jsou to parametry vozu a vlastnosti majitele. Nejčastější parametry vozu, které mají na cenu zákonného pojištění vozidel vliv jsou:

  • Objem motoru
  • Rok výroby
  • Výkon vozidla
  • Stáří vozidla a majitele vozu

Tyto parametry jsou neměnné a jen těžko je změníte tak, abyste dosáhli výhodnější ceny za povinné ručení. Zákonné pojištění vozidel má ovšem ještě doplňkové služby a varianty, které mají vliv na cenu a přitom nejsou povinné. To znamená, že pokud si vyberete některé z povinných ručení, které jsou jen v základní nabídce, bez dalších doplňkových pojištění a služeb, můžete cenu ručení snížit.

 

Zákonné pojištění vozidel si můžete zřídit jak přímo na pobočce dané společnosti tak také na webových stránkách z pohodlí vašeho domova. Výhoda online povinného ručení je v tom, že si na internetu můžete porovnat všechny nabídky pojišťoven a pak si vyberete tu nejvýhodnější.