Porovnání pojištění vozidel

06.06.2011 19:48

Pojistit vozidlo si dnes u nás můžete dvěma základními typy pojištění. První pojištění je zákonné, někdy bývá také nazýváno povinné ručení. Druhý typ pojištění je havarijní pojištění vozidel. Toto pojištění není přikázáno zákonem, je jen na vás, zda si ho sjednáte.

Zákonné pojištění vozidel

Zákonné pojištění vozidel nebo také povinné ručení chrání řidiče v případě, že by způsobili nehodu a došlo ke vzniku škody na cizím majetku nebo zdraví. Každý z vlastníků vozidla musí mít toto pojištění zřízeno ještě předtím, než začnou své vozidlo používat. To, že mají platné povinné ručení se dokazuje tzv. zelenou kartou, kterou musí mít řidič v případě využívání vozidla neustále při sobě.

Havarijní pojištění vozidel

Na rozdíl od povinného ručení je havarijní pojištění dobrovolné, zákon nevyžaduje aby řidiči toto pojištění měli povinně. Stejně jako chrání zákonné pojištění řidiče před škodami na cizím majetku, tak chrání havarijní pojištění majitele vozu v případě, že by někdo nebo něco způsobilo škodu na jeho vozidle.

Ceny pojištění

U obou typů pojištění se určuje cena podle několika podobných faktorů. Mezi tyto faktory patří parametry vozidla, údaje o řidiči, informace o využívání vozu a také délka období, během kterého řidič nezpůsobil nehodu. Ceny pojištění se liší také podle pojišťovny a nabídce doplňkových služeb.

Snížit cenu pojištění můžete několika způsoby. Ušetřit můžete například tak, že si vyberete pojištění s nejnižšími limity a s minimálními doplňkovými službami. Dalším způsobem může být nalezení vhodné pojišťovny, která vám nabídne za zvýhodněnou kombinaci havarijního a zákonného pojištění.

K nalezení nejvýhodnější nabídky je dobré využít porovnání pojištění vozidel. Díky srovnání různých nabídek můžete přesně určit, která pojišťovna nabízí nejlevněji ty služby, které požadujete.