Pojištění motorových vozidel

06.06.2011 19:08

 

Pojištění motorových vozidel neboli povinné ručení je zákonem dané pojištění, které si musíte sjednat každý vlastník motorového vozidla, který se chystá vyjet na vozovku. Pojištění motorových vozidel slouží totiž na ochranu vlastníka vozu. V případě, že řidič vozidla způsobí škodu, jsou náklady na škodu na cizím majetku nebo zdraví hrazeny právě z povinného ručení. Povinné ručení se ovšem vztahuje pouze na škodu na cizím majetku.

K tomu, abyste si mohli pojištění vašeho vozidla zřídit je potřeba vyplnit informace, podle kterých se určí výsledná cena tohoto pojištění. Cenu povinného ručení určuje několik faktorů.

Parametry vozidla:

  • Objem motoru
  • Výkon motoru
  • Stáří vozidla

Kromě těchto údajů často ve formulářích najdeme také požadavky na informace ohledně místa a způsobu využívání vozidla a dále se také bere v potaz typ vozidla.

Velký vliv na cenu mají také další faktory, které se týkají spíše majitele vozidla. Mezi tyto faktory patří například:

  • Věk majitele
  • Bonusy za období bez nehod

Období, během něhož řidič nezpůsobil žádnou nehodu, je pro určení výsledné ceny povinného ručení velmi důležité. Čím delší dobu majitel vozu neboural, tím větší procentuální slevy může získat. Díky těmto bonusům můžou tak opatrní řidiči ušetřit až 60% z povinného ručení.

Povinné ručení ovšem není jediným pojištěním vozidel. Zákonné pojištění vozidel kryje pouze škody na cizím majetku, pokud byste chtěli, aby vám pojištění hradilo i škody na vašem majetku a zdraví, musíte si sjednat havarijní pojištění vozidel.

Některé pojišťovny nabízejí havarijní pojištění jako doplňkové k povinnému ručení. Tyto kombinace pojištění bývají pojišťovnami různé zvýhodněné a v případě, že máte v plánu sjednat si i havarijní i zákonné pojištění, se vám to jistě vyplatí.