Havarijní pojištění vozidel

06.06.2011 19:49

Vozidel na silnicích každým dnem přibývá a tím se zvyšuje i riziko a pravděpodobnost havárie. Škodu na autě vám dnes může zapříčinit spousta faktorů. Kromě okolních faktorů a ostatních řidičů to také můžete být i vy sami, kdo nehodu způsobí.

Havarijní pojištění slouží právě pro tyto případy. Nejedná se sice o povinné ručení, to zda si ho sjednáte je jen na vás, nicméně v případě, že je vaše auto často v autoopravně je velmi pravděpodobné, že se vám havarijní pojištění vyplatí.

Jak se určuje cena havarijního pojištění?

Cena tohoto pojištění je určitě důležitá informace, která zajímá většinu řidičů. Nejde ovšem bez výpočtu říct, kolik za havarijní pojištění zaplatíte. Cena se odvíjí od spousty faktorů, mezi které patří kromě pojišťovny například:

  • Objem motoru
  • Rok výroby vozidla
  • Výkon vozidla
  • Věk řidiče
  • Bonusy za období bez nehody
  • Typ vozidla
  • Způsob používání

Tyhle faktory dokážete jen těžko ovlivnit. Nicméně to neznamená, že cenu havarijního pojištění vozidel nelze snížit.

Pokud hledáte co nejvýhodnější havarijní pojištění, měli byste využít srovnání všech možných nabídek od pojišťoven. Každá z pojišťoven totiž k havarijnímu pojištění nabízí jiné doplňkové služby. Tyto služby mohou navýšit (při nevyužití naopak snížit) cenu povinného ručení. Některé z pojišťoven nabízejí dokonce slevy v případě, že si u nich sjednáte zároveň povinné ručení i zákonné pojištění vozidel.

Jak si havarijní pojištění sjednat?

Havarijní pojištění vozidla si můžete sjednat buď přímo na pobočce vybrané pojišťovny nebo z pohodlí domova online. Online vyřízení je snadné, stačí pouze vyplnit požadované formuláře na webu. Některé ze společností nabízí navíc i online vyřízení procentuální slevu, takže díky tomu můžete ještě ušetřit.